29.04.2025

Valtakunnallinen urheilutapahtumien hakemisen strategiatyö alkaa – Sport Event Management Finland ja Tapahtumateollisuus ry käynnistäjinä

Sport Event Management Finland (SEMF) ja Tapahtumateollisuus ry käynnistävät valtakunnallisen urheilutapahtumien hakemisen strategiatyön, jonka tavoitteena on vahvistaa Suomen asemaa suurten kansainvälisten urheilutapahtumien järjestäjänä. Strategiatyö käynnistyy SEMFin urheilutapahtumaseminaarissa Jyväskylässä perjantaina 1.8.2025. Varsinainen työ alkaa syksyllä 2025.

Kaupunkien ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen urheilutapahtumien yhteistyöverkosto Sport Event Management Finland (SEMF) ja tapahtuma-alan toimialajärjestö Tapahtumateollisuus ry käynnistävät työn valtakunnalliseksi urheilutapahtumahaun strategiaksi. Strategiatyön tarkoituksena on tunnistaa Suomen vahvuudet ja suurtapahtumien järjestämisen edellytykset sekä kaupunkien väliset yhteistyön mahdollisuudet, ulottuen aina vuoteen 2040.

SEMF on tehnyt järjestelmällistä työtä yhteistyössä kuuden tapahtumakaupungin (Helsinki, Imatra, Jyväskylä, Lahti, Tampere ja Turku) kanssa ja tukenut kaupunkeja ja lajiliittoja kansainvälisten urheilutapahtumien hakemisessa sekä tapahtumien vaikuttavuuden tutkimisessa yhdessä Sport Business by JAMKin kanssa. Yhteinen valtakunnallinen kansainvälisten urheilutapahtumien hakustrategia on kuitenkin puuttunut. 

”Kattava yhteistyö antaa pienelle maalle vahvemmat ja kestävämmät hartiat kilpailla kansainvälisistä tapahtumista. Ei ole järkevää keksiä pyörää joka kerta uudelleen, vaan hyödyntää yhdessä kerättyä tietoa ja osaamista. Strategialle on tarve ja se tarjoaa monenlaisia hyötyjä sekä kaupunkien elinvoiman kasvua”, Sport Event Management Finlandin projektijohtaja Jani Backman toteaa.

Kaupungit strategiatyön keskiössä

Strategiatyön ensimmäinen vaihe keskittyy kaupunkeihin, niiden infrastruktuurin nykytilaan sekä meneillään oleviin ja suunnitteilla oleviin kehityshankkeisiin. 

“Tämänhetkiset käynnissä olevat urheilutapahtumien hakuprosessit ulottuvat jo 2030-luvun alkuun. Strategiatyön avulla pyrimme hahmottamaan ja kartoittamaan tietä ennakoivasti myös tästä eteenpäin. Tähän tarvitsemme kaupunkien yhteistä näkemystä sekä kehitys- ja investointisuunnitelmien avaamista markkinoille, jotta voimme menestyä kansainvälisessä kilpailussa”, Backman jatkaa.

Kaupungeilla on merkittävä rooli pysyvien rakenteiden tarjoajana, mikä luo vahvan pohjan tulevien resurssien kohdentamiselle ja yhteistyölle kaupunkien, lajiliittojen ja tapahtumajärjestäjien välillä.

Kolmivaiheinen eteneminen kohti yhteistä tiekarttaa

Strategiatyön edetessä mukaan kutsutaan jo mukana olevien lisäksi muitakin tapahtumakaupunkeja, lajiliittoja sekä muita urheilutoimijoita pohtimaan yhteisiä tavoitteita Suomeen haettaville urheilun suurtapahtumille. Tarkoituksena on sitouttaa myös strategiatyön onnistumisen kannalta keskeiset ministeriöt eli opetus- ja kulttuuriministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, ulkoministeriö sekä Visit Finland.

“Suomella on selkeä tarve yhteiselle strategialle meille tärkeiden ja merkittävien kansainvälisten tapahtumien saamiseksi. Tämä työ vahvistaa myös hallitusohjelmassa ja kasvuriihessä määriteltyjä tavoitteita ja tukee sekä urheilun että tapahtumien laajempaa vaikuttavuutta yhteiskunnassa – sekä lajien huippu-urheilun kehittämistä laajemminkin”, Opetus- ja kulttuuriministeriön erityisasiantuntija Hannu Tolonen korostaa. 

Tapahtuma-alan toimijat mukaan strategian toimeenpanoon

Koska strategiatyö hyödyttää koko tapahtuma-alaa, viimeisessä vaiheessa eli lopullisen tiekartan laatimisessa mukaan kutsutaan myös laajempi joukko tapahtuma-alan toimijoita.

“Kansainväliset urheilutapahtumat ovat tapahtuma-alalle merkittäviä tuotantoja, joihin toimialan yritykset tuottavat monenlaisia palveluita. Strategiatyöhön pitää tämän vuoksi ottaa mukaan kaupunkien ja urheilun toimijoiden lisäksi tapahtuma-alan yritykset”, sanoo Tapahtumateollisuus ry:n toimitusjohtaja Sami Kerman.

“Toisaalta kun onnistumme laatimaan menestyksekkään strategisen mallin urheilutapahtumien hakemiselle, voimme hyödyntää oppeja myös esimerkiksi kulttuuri-, kongressi- ja muiden tapahtumien hakemiseen”, Kerman jatkaa.

Ilmoittautuminen Jyväskylässä elokuun alussa järjestettävään SEMFin urheilutapahtumaseminaariin aukeaa viikolla 21 ja siitä ilmoitetaan erikseen sekä SEMFin että Tapahtumateollisuuden kanavissa.

READ THE NEWS IN ENGLISH HERE.

__________

Lisätietoja:
Jani Backman, jani.backman@sportsfinland.com, 040 522 4346
Sami Kerman, sami.kerman@tapahtumateollisuus.fi, 040 563 4655

Sport Event Management Finland: Urheilutapahtumakaupunkien (Helsinki, Imatra, Jyväskylä, Lahti, Tampere, Turku) ja urheiluopistojen (3K) sekä Opetus- ja kulttuuriministeriön urheilutapahtumien edunvalvontaverkosto ja tapahtumayksikkö. Tavoitteena on tehdä Suomesta elinvoimainen isäntämaa kansainvälisille urheilutapahtumille. Tuomme yhteen tapahtumaoikeuksien haltijat, isäntäkaupungit, urheiluliitot ja tapahtuma-alan toimijat. https://www.sportsfinland.com

Tapahtumateollisuus ry: Tapahtumaelinkeinon keskusjärjestö ja Suomen vaikuttavin tapahtumien puolestapuhuja, jonka tehtävänä on edistää koko tapahtumateollisuuden elinkeinotoimintaa ja sen arvoa suomalaiselle yhteiskunnalle. https://tapahtumateollisuus.fi

Back to listing